Η «εργαλειοποίηση» του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Η «εργαλειοποίηση» του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Η επιχειρηματικότητα, στα χρόνια των μνημονίων αλλά και σήμερα στην εποχή του covid και του πολέμου στην Ουκρανία, ασθμαίνει προσπαθώντας να ανακτήσει το βηματισμό της.

Το τελευταίο εξάμηνο, με αποκορύφωμα τις διαβεβαιώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, όσο και του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην ΔΕΘ διαφημίστηκε και επί της ουσίας προανακοινώθηκε, μετά πολλών επαίνων, δέσμη άμεσων επενδυτικών δράσεων και προκηρύξεων, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), για τις ΜμΕ της χώρας μας.   

Οι δράσεις αυτές αφορούν στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας και στον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΕΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Όμως, παρότι με συνεχείς και πυκνές δημόσιες παρεμβάσεις της, σε τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προεξάρχοντος του αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσακίρη, διαβεβαίωνε ότι οι δύο (2) πρώτες εμβληματικές δράσεις από το νέο ΕΠΑνΕΚ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, Π/Υ 1 δις €, θα προκηρύσσονταν εντός του Οκτωβρίου με τις πρώτες εκταμιεύσεις να υπολογίζονται ακόμη και μέσα στο 2022 εντούτοις, μέχρι και σήμερα στα μέσα Δεκεμβρίου 2022, λίγο πριν την εκπνοή του έτους ουδέν νεότερο. Τίποτε περισσότερο από μια γενική – μη δεσμευτική – προδημοσίευση της δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε καν την επιλεξιμότητα των κλάδων παρότι η 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021- 2027, που ουσιαστικά ενεργοποιεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, πραγματοποιήθηκε ήδη από την 20η Οκτωβρίου 2022. 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για την δράση «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ και για την οποία παρότι η δημόσια διαβούλευσή της ολοκληρώθηκε στις 27/10/2022 εντούτοις, μέχρι και σήμερα, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρείται σιγή ιχθύος.

Επί της ουσίας, για τις παραπάνω πολυαναμενόμενες και τόσο αναγκαίες δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, έχουμε πλέον ξεπεράσει το «ακαδημαϊκό» δίμηνο και βαδίζουμε στο … περίμενε από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «εργαλειοποιήσει» και να εκμεταλλευτεί τόσο το νέο ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης. Προσδοκώντας σε πολιτικό όφελος και λειτουργώντας υπολογιστικά μεταθέτει, με το ανάλογο επικοινωνιακό «μπαμ», την προκήρυξη αυτών αλλά και άλλων δράσεων όσο το δυνατό εγγύτερα στις εκλογές. Αυτή η επιλογή όμως είναι καταστροφική, για το σύνολο των ΜμΕ της χώρας μας, αφενός επειδή δημιουργείται ένα τεράστιο επενδυτικό κενό για τη στήριξη των επιχειρήσεων, της οικονομίας και του ΑΕΠ και αφετέρου επειδή η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των τουριστών που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα, αναμένουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια πριν από την καλοκαιρινή περίοδο. Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και την ύστατη ώρα, να αναγνωρίσει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ΜμΕ ανά την επικράτεια και πέρα από επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς και τακτικισμούς να απελευθερώσει το ταχύτερο δυνατό τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του ΤΑΑ που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία μας. Το ΕΣΠΑ και το ΤΑΑ αποτελούν, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αξιοποιούνται από καμία κυβέρνηση επ’ ωφελεία πολικών ή κομματικών επιδιώξεων.

Γιώργος Μαραγκός
Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *